Reserve vouwen
Je reserve is een van de dingen die je hoopt nooit te gebruiken, maar waar je wel 100% zekerheid over wil hebben dat deze het doet op het moment dat het nodig is. Het vouwen van je reserve is niet per definitie moeilijk, maar het maken van een (cruciale) fout is heel makkelijk. Ook bij het inbouwen van je reserve is een foutje makkelijk gemaakt. En dat is nou juist iets wat we absoluut niet willen.
Informatie
Algemeen
Wanneer en waarom?
Hoe vaak een reserve scherm uitgehangen, geluchten, gevouwen en ingebouwd moet worden is afhankelijk van het type noodscherm. Het is afhankelijk van wat de fabrikant voorschrijft. Zo hoeven vierkante reserves vaak maar 1x per jaar gedaan te worden en moeten zijn ronde reserves vaak 2x per jaar aan de beurt. Het belangrijkste is dat je reserve tijdens het vliegen niet langer geleden als de gestelde termijn opnieuw gelucht en gevouwen is. Door het opnieuw vouwen opent een reserve sneller doordat er makkelijker weer lucht tussen de doeklagen kan komen. Een snelle opening is belangrijk bij problemen laag bij de grond of problemen waarbij jij er momenten zijn met weinig snelheid is in horizontale of verticale richting zoals bij negatief.
Laten vouwen
Door wie en waarom?
Omdat het vouwen van een reserve nauwkeurig en goed moet gebeuren kan het een fijn gevoel geven om dit door een ervaren school of persoon te laten doen. Het is niet moeilijk, maar wij zeggen vaak: “Een klein foutje is snel gemaakt” En dat is in deze situatie nou net cruciaal. Wanneer wij je reserve voor je vouwen zorgen we ervoor dat deze op de juiste manier wordt uitgehangen, gelucht en gevouwen. Wij hebben hiervoor een vouwtafel en de juiste tools. Tijdens het vouwen wordt je reservescherm visueel gecontroleerd op meer dan twintig punten. Hiervan krijg je een rapport mee wat tevens geldt als vouwbewijs.